Daytrading

Daytrading innebär at man ägnar sig åt handel men inte håller några positioner öppna över natt. En daytrader kommer alltså att stänga alla sina öppna positioner innan handelsdagen är över.

daytrading

Daytrading handlar vanligen om att tjäna pengar på små rörelser på aktiemarknaden. Man köper inte aktier för att man vill hålla dem långsiktigt och tror på att det kommer att gå bra för aktiebolaget, utan man studerar aktiekursen för att försöka komma in vid rätt tidpunkt och sedan snabbt dra sig ur igen när kursen förändrats i önskad riktning.

Förr var det tämligen knepigt att som privatperson försöka ge sig på daytrading, såvida man inte blev anställd som handlare för ett företag eller redan hade ett mycket stort eget kapital att riskera. Numera finns det många nätmäklare och handelsplattformar tillgängliga på nätet som vänder sig till småskaliga hobbyhandlare, vilket har gjort daytrading mer tillgängligt.  Du kan hitta recensioner för väldigt många handelsplattformar på denna engelska webbsida.

Testa flera plattformar med låtsaspengar

Om du vill ägna dig åt day trading är det viktigt att du använder en plattform som fungerar bra – och snabbt – och som du verkligen är bekväm med att använda. Med day trading kan en bråkdel av en sekund spela roll, så det är viktigt:

  • Att du snabbt kan ge de order du vill på plattformen
  • Att plattformen snabbt utför de order som du ger
  • Att plattformen är fri fån buggar och liknande
  • Att plattformen fungerar bra ihop med just din dator / mobiltelefon / surfplatta (beroende på vilken typ av enhet du föredrar att använda)

Många nätmäklare låter dig testa deras plattform gratis. Du får låtsaspengar att handla med och kan därmed lära dig navigera, testa på hur man lägger olika ordrar, leka med redskap och verktyg, och över lag skaffa dig en känsla för om du gillar den här plattformen eller ej. En plattform som är perfekt för Handlare A kan vara helt fel för Handlare B, så det går inte kategoriskt att säga att en viss plattform är bättre än alla andra.

Daytrading med lånade pengar

pengar  (euro)Daytraders tjänar normalt sina pengar på små kursförändringar. För att en liten kursförändringar ska ge en rejäl vinst krävs att man har riskerat ett stort belopp.

Exempel:

  • Du köper en aktie för 10 kronor och säljer den när kursen är 11 kronor. Du har tjänat 1 krona.
  • Du köper 10 000 aktier för 10 kronor styck (totalt 100 000 kronor) och säljer när kursen är 11 kronor. Du har tjänat 1 krona per aktie, det vill säga 10 000 kronor totalt.

Om en handlare inte har ett stort eget kapital att satsa finns det många nätmäklare som är villiga att ge kredit. Detta kan till exempel ske i form av hävstångshandel eller genom att man belånar en befintlig aktieportfölj.

Att handla med lånade pengar är förstås mycket riskfyllt. Du riskerar inte bara att förlora pengarna du har i ditt konto, utan du kan också förlora pengar du inte har och bli skyldig mäklaren stora belopp.

Du bör också vara medveten om att lån från aktiemäklare ofta kommer med en obligatorisk stop- loss order om du ställer värdepapper som säkerhet för lånet. Detta innebär att mäklaren automatiskt kommer att sälja av dina värdepapper om kursen går ned till en viss punkt. Även om du personligen tror att det rör sig om en kort dipp och att marknaden snart kommer att gå upp igen kommer mäklaren att stänga din position.