Att välja ISK-bolag

Att skaffa sig ett investeringssparkonto (ISK) kan vara smart om man som privatperson på ett enkelt vis vill investera i aktier och fonder. Det finns idag många banker och andra institut som vill att du ska ha ditt investeringssparkonto hos just dem. Så hur bär man sig åt för att välja rätt? Här nedanför kommer fem tips på frågor att ställa sig när man jämför olika ISK-bolag.

isk sparkonto

Ett ISK konto är ofta det bästa alternativet om du vill spara i aktier och fonder eftersom beskattningen är mycket förmånlig.

Vad kostar det att handla med aktier?

Om du planerar att spara i aktier i ditt investeringssparkonto är det viktigt att veta vad det kostar. De flesta ISK-bolag tar ut en avgift (courtage) när du handlar med aktier. Vissa tar även ut en depåavgift, men det är betydligt mer ovanligt.

Det är viktigt att veta hur courtaget beräknas, så att du kan välja en prismodell som passar din investeringsstrategi. Om bolaget tar ut ett viss minimumbelopp vid varje transaktion (t ex 199 kr) kan det snabbt bli dyrt för den som vill göra många små affärer, och man bör istället leta upp ett bolag där man enbart betalar en procentuell avgift. Om du istället planerar att göra få men större affärer kan det löna sig att välja ett bolag som tar ut en låg procentuell avgift även om de har en hög lägsta avgift.

Värt att tänka på är också att vissa bolag tar ut lägre courtage om man handlar mer självständigt via internet/talsvar istället för att behöva personlig telefonservice där man får prata med en aktiemäklare.

Det finns några få ISK-bolag som tar 0 kronor i courtage så länge man håller sig under vissa gränsvärden. För en småsparare kan detta givetvis vara mycket lockande, och ett bra sätt att pröva på aktiehandel utan att betala mycket för det. Exempel på bolag som erbjucer gratis handel inkluderar Avanza och Nordnet.

Hur låg är lägsta möjliga insättning?

En av grundtankarna med ISK-konton är att det ska vara smidiga att använda och passa helt vanliga småparare. De flesta ISK-bolag har därför inte någon lägre gräns för hur små insättningar man kan göra till sitt ISK, eller så har de satt gränsen väldigt lågt, t ex 100 kronor. Säkrast är förstås att kontrollera i förväg så att man vet vad som gäller.

Kan jag investera små belopp?

Om jag till exempel vill köpa en enda aktie som kostar 49 kronor, är detta tillåtet eller finns det någon lägre gräns för hur små enskilda investeringar jag kan göra? Är gränsen den samma för aktier som för fondandelar? Vad gäller för andra investeringstyper?

Vad kostar det att flytta?

Om jag vill flytta hela eller delar av mitt sparande till ett investeringsparkonto hos ett annat ISK-bolag, kan jag få hjälp med överföringen eller måste jag sälja av tillgångarna och sedan köpa dem på nytt i mitt nya ISK-konto?

Om överföringsservice erbjuds, vad kostar den?

Är de en fas avgift, eller är den rörlig? Om den är rörlig, vad är det som avgör: belopp som ska flyttas, antalet värdepapper eller antalet värdepappersslag?

Betalar jag samma flyttpris för svenska värdepapper som för utländska?

Innehåll: