CFD handel

VARNING:
CFD:er är ett högrisk intrument som du inte skall handla med om du inte vet hur de fungerar och förstår de risker som du tar.  Ca 80% av alla som handlar med detta finansiella instrument förlorar pengar. Detta finansiella instrument kan vara ett nyttigt verktyg om du förstår hur de fungerar.  Om du inte gör det är de livsfarliga eftersom de kan orsaka så stora förluster.

Missförstånd och myter

Det finns få mer missförstådda finansiella instrument än CFD certifikat. Många har mycket negativa åsikter om CFD:er och det är vanligt att man ser annars mycket kunniga bloggare och ekonomer sprida felaktig information om dessa finansiella instrument. Detta beror delvis på att det finns många myter kring detta finansiella instrument. Myter som många tror på utan att ta reda på sanningen.

Det har funnits oseriösa aktörer på marknaden som har sålt vad de har kallat CFD:er trots att det egentligen inte har rört sig om andra liknande instrument utvecklade för att lura av investerare deras pengar. Det är naturligt att småsparare inte kan förstå skillnaden mellan riktiga CFD:er och bluffar men det är mycket tragiskt när ekonomibloggare inte tar sig tid att förstå instrumentet. Genom pålitlig information kan de hjälpa småsparare att undvika att bli lurade av bedragare som säljer falska CFD:er och binära optioner.

Här nedan kommer vi att titta närmare på vad en CFD verkligen är. Innan vi gör det vill jag dock säga att jag avråder alla småsparare från att handla med detta instrument. Handeln kan vara mycket lönsam men är också mycket riskfylld och du kan förlora mer pengar än du har investerat, mer pengar än du har på ditt konto. Ta inte risken om du inte förstår hur CFD:er fungerar och har tid att bevaka dina positioner för att undvika förluster. Du bör också lära dig olika metoder för att begränsa risken innan du börjar handla. Klicka för att läsa mer om CFD handel online och för att lära dig mer om vad en CFD är.

cfd trading

Vad är en CFD?

En CFD är ett finansiellt instrument som är baserat på en aktie, valuta, råvara eller index. Detta är den underliggande tillgången som styr om du tjänar pengar eller inte. Handeln låter dig handla med hävstång. Hur stor hävstång du får kan variera mellan olika mäklare och mellan olika typer av tillgångar. CFD:er baserade på aktier kan ha mycket hög hävstång. Upp till X500. Aktier har normalt lägre hävstång x30-x249 beroende på mäklare. Om du köper en CFD baserade på en aktie med 1:30 hävstång så kommer du tjäna 30 kr för varje krona aktier går upp i värde trots att du bara investerat priset på en aktie. Du förlorar även 30 kr för varje krona aktier går ner i värde.

Handlare äger aldrig aktier (Tillgången) om de  köper en CFD utan du har bara rätt till den vinsten som ett visst antal aktier skulle ha gett. Handlaren är skyldigheten att täcka eventuella förluster.

CFD:er kan vara både Bull eller bear certifikat. Ett bull certifikat tjänar pengar om tillgången går upp, Björn certifikat tjänar pengar om kursen går ner.

CFD:er är avsedda för day trading och andra korta positioner. De är byggda för att säljas samma dag som de köps. Om du vill behålla dem över natten får du göra det men måste betala en avgift. Denna avgift är normalt relativt liten.

En vanlig myt

En mycket vanlig myt om CFD mäklare är att de tjänar pengar när du förlorar pengar. Att du handlar mot mäklaren. Detta är inte sant om du handlar hos en stor etablerade CFD mäklare. Dessa tjänar inga pengar på att du förlorar pengar. De vill att du skall tjäna pengar så att du handlar mer och de kan tjäna mer pengar.

Stora mäklare hedgar din position på den öppna marknaden genom att köpa den underliggande tillgången. Om du som i exemplet ovan köper en CFD baserade på en aktie med 1:30 hävstång så kommer så kommer mäklaren verkligen köpa 30 av dessa aktier. Det använder vinsten från dessa för att ge dig din vinst. Om du gör en förlust så täcker dina pengar förlusten som gjordes på öppna marknaden. Ärliga mäklare tjänar sina pengar från spreaden och avgiften du måste betala om du behåller din position öppen över natten. Båda dessa avgifter är små men med stora handelsvolymer så är handeln fortfarande mycket lönsam för mäklarna.

Läs mer om CFD handel