Att samla sina lån

Att samla sina lån innebär att man tar ett större lån och omedelbart använder pengarna för att betala av två eller flera smålån. Istället för att ha flera lån kommer man framöver alltså att bara ha ett lån.

skuldproblem

Att samla dina lån kan hjälpa dig att bli skuldfri.

Exempel på situationer när det kan vara bra att samla sina lån

  • Du har två eller flera lån med hög ränta, och kan bli beviljad ett större lån med lägre ränta.
  • Du betalar kringkostnader varje månad i form av aviavgifter, fakturaavgifter och liknande. Med ett lån istället för många små kan du slippa detta (eller få ned det till bara en avgift per månad).
  • Du tycker att det är jobbigt att hålla ordning på flera olika lån, och oroar dig över risken för att råka missa att betala något lån. Kanske har det redan skett, och du har dragit på dig påminnelseavgifter. Med ett lån istället för flera lån blir det enklare att få ordning på situationen.
  • Du har kortfristiga lån och svårt att betala av dem i tid. Om du samlar dina kortfristiga lån genom att ta ett mer långfristigt lån får du betala av över en längre period, vilket gör det enklare att sköta sina åttaganden korrekt och slippa dra på sig påminnelseavgifter, inkassoavgift, etcetera.
  • Du vill att din ekonomiska situation ska se prydligare ut, till exempel för att förbättra din situation på arbetsmarknaden. Det är inte helt ovanligt att potentiella arbetsgivare vill ha information om en kandidats skuldsituation, och då ser det bättre ut att ha ett lite större privatlån hos en bank än att ha diverse småskulder till SMS-låneföretag och liknande.

Samla dina lån för att bli skuldfri snabbare

Att samla sina lån kan vara en bra idé om man vill satsa på att bli skuldfri så snabbt som möjligt. Det går helt enkelt ut på att du sänker dina kostnader för lån och använder de insparade pengarna för att varje månad göra en extra nedbetalning av skuldbeloppet.

Exempel:

  1. Du har flera lån med hög ränta, och betalar dessutom fakturaavgift för tre av dem. Ibland blir det kaos, och du drar på dig en påminnelseavgift för att du missat att göra en inbetalning i tid.
  2. Du tar ut ett privatlån hos en bank och använder det för att omedelbart betala av alla dina smålån. Det nya lånet har lägre ränta och du betalar inte några fakturavgifter. Du ska betala 1 000 kronor till banken varje månad; en klumpsumma för amortering och ränta.
  3. Varje månad gör du den nödvändiga inbetalningen till banken, men eftersom du numera betalar lägre ränta och inga extra avgifter finns det lite utrymme i din budget och du använder det för att betala in mer än vad som är nödvändigt. Istället för att betala in 1 000 kronor betalar du in 1 300 kronor. Beloppet du är skyldig banken minskar därför snabbare än vad banken kräver.
  4. Eftersom räntan beräknas på lånebeloppet blir det mindre att betala in i räntekostnader för varje månad. Du fortsätter dock att göra samma höga inbetalning som tidigare, vilket innebär att skuldbeloppet sjunker ännu snabbare. Detta innebär i sin tur att räntekostnaden blir ännu lägre, eftersom din skuld nu är mindre. Du har hamnat i en god spiral som kommer att hjäpa dig att bli skuldfri.

Innehåll: